проект
„Свежоизкуство“ - Пътуващи произведения
Автор:
Джесика Трефлер
концепт
описание на проекта

frischkunst „Fahrwerke“ - die Mobile Galerie

„Свежоизкуство“ - Пътуващи произведения

Какво е Мобилна Галерия frischkunst „Fahrwerke“? Идеята за автомобилът-галерия хрумва на художничката Джесика Трефлер преди години. От март 2010 в Мобилната Галерия frischkunst „Fahrwerke“/букв. превод frishkunst - „Свежо изкуство” и fahrwerke- „шаси” игра на думи с „пътуващи произведения”/ се осъществяват различни изложби и инсталации на територията на град Аугсбург, Германия.

Такова иновативно изложбено пространство успява да доведе изкуството до зрителя при това на различни места от обществената среда. Галерия в тази форма опонира на хора, които по принцип нямат желание, време и навик да посещават утвърдени музейни/изложбени пространства. За Мобилната Галерия не се изисква вход. Тя предлага както на творци така и на спонсори една неконвенционална форма за достигане на широката публика.

Автомобилът Фиат Чинкуеченто бързо се забелязва. Той е жълт със зелени стикери и предлага необичайно пространство за съвременни изложби както и възможности за нестандартно презентиране на творците. Самото превозно средство е арт-обект, който има възможност да се проследява по време на актуалните изложби. Във времената на „параноята за наблюдение” местоположението на Мобилната галерия може да се проследи чрез GPS устройство.
По такъв начин собственичката, художничката Джесика Трефлер става част от непрекъснат пърформанс на живо, тъй като не само автомобилът е проследяем, но и мястото, където се намира тя.

Концепцията на Мобилната галерия frischkunst „Fahrwerke“ привнася в артистичния свят мобилност и се опитва да поддържа културата и почитателите й свежи. Всички изложби в Мобилната Галерия са подкрепени от сдружението за изкуство brain4art, гр. Аугсбург Германия.
Frischkunst ателие за изкуство и трапия е собственик на мобилото галерийно пространство и отговаря за кураторските решения както и за местоположението му.

Мобилна Галерия 1.0 се премества в България:

Зaбележителният жълт Чинкуеченто започва да функционира от октомври 2014 в кооперация с проекта „Urban Shortcut“ и ще показва изложби по улиците на гр. Велико Търново. Тъй като концепциите на „Urban Shortcut“ и „frischkunst Fahrwerke“ имат обща цел, изглежда логично да обединят усилия и да помогнат изкуството да се приближи до зрителите…
Първата планирана изява е документална изложба на проекта „EU-Profituer oder Weltenflaneur – The world is our Oyser!“ на Леони Пилхер и Джесика Трефлер. В последствие Мобилната галерия ще бъде предоставена за изява на творците от града и на проектите на „Urban Shortcut“.

Паралелно по улиците на Германия ще пътува Мобилна Галерия 2.0.

При което е предвидена възможност, да се случват едновременно събития или да бъдат симултантно представени на публиката от двата града актуалните изложби. По този начин кратък път ще си намери не само изкуството, но и двете държави, където съществува Мобилната Галерия.

медийно отразяване