новина
Осъществиха паралелно интерактивно представяне на арт-проект
25 Октомври 2014
Осъществиха паралелно интерактивно представяне на арт-проекта EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster


На 25 Октомври 2014 година беше осъществено паралелното интерактивно представяне в гр. Аугсбург и гр. Велико Търново на арт-проекта EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster на младите немски художнички Джесика Трефлер и Леони Пилхер.

EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster, сe осъществи виртуално във facebook в периода на пътуването на авторките към България и обратно. Страницата документира работата по проекта от стартирането му през юни 2014 до днес на страницата/дневник във facebook

Във вечерта на откриването на Мобилната Галерия frishkunst „Fahrwerke“ беше осъществена пряка интернет възможност на публиката в Германия и България да сподели своите впечатления. Самата експозиция от фотографии беше аранжирана в двата автомобила, които трябваше да бъдат паркирани на ключови места в двата града. За съжаление, представянето в гр. Велико Търново беше "саботирано" от метеорологичните условия- силен снеговалеж и нападали клони по улиците на града, което доведе до алтернативно представяне на автомобила-Мобилна галерия като картинка, пътуваща в ръцете на присъстващите в клуб "ТАМ". Въпреки затрудненията художественото намерение бе осъществено и целта да се постигне интерактивно взаимодействие на публиката, в което мобилността и преодоляването на физическите граници имат основно значение, бе постигната. Това е и положителен опит за скъсяване на дистанцията между зрителите в различни точки на света и разширяване на собственото ни съзнание.

Проектът е част от платформата за съвременно изкуство URBAN SHORTCUT.
Чрез колите Мобилна Галерия двете художнички прекосяват границите в географски и артистичен смисъл, и осъществят SHORTCUT между публика и изкуство.